Wat is Middenhuur

Middenhuurwoningen zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs tussen €752 en €1.005 per maand. Onze vrijesector huurwoningen hebben een huurprijs vanaf € 1.005 per maand (prijspeil 2021). Je kan op deze woningen niet reageren via Woningnet.

Waarom Middenhuur en voor wie

Mitros is er voor de verhuur van sociale huurwoningen. We zien alleen dat er mensen zijn die geen huis kunnen vinden, omdat hun inkomen net te hoog is voor de sociale huur. We vinden het belangrijk dat deze mensen in een huis kunnen wonen met een huurprijs die passend is bij hun inkomen.

Waar je rekening mee moet houden:

  • Je krijgt geen huurtoeslag.
  • Woningdeling is niet toegestaan.
  • Eigen bewoningsverplichting.
  • Ouders en anderen mogen niet garant staan voor het betalen van de huur.
  • Huurtermijn is minimaal 1 jaar, contract loopt door voor onbepaalde tijd.
  • Kandidaten die een sociale huurwoning leeg achterlaten krijgen voorrang bij toewijzing van een middenhuur- of vrije sectorwoning.
  • Je kunt alleen maar reageren op een woning via de website door middel van het aanmaken van een Qii huurpaspoort.

Inkomensnorm:

Voor een middenhuurwoning of vrije sectorwoning moet je bruto SV jaarinkomen minstens 45 keer de netto huur per maand zijn. Voor een middenhuurwoning in 2021 moet je bruto SV jaarinkomen minstens 45 keer de netto huur per maand zijn en maximaal €57.220 (alleenstaand) of €67.632 (meerverdieners). Indien je inkomen hierboven ligt heeft het geen zin om te reageren. Deze bovengrens geldt alleen voor onze middenhuurwoningen, Bij een vrije sectorwoning moet alleen je bruto SV jaarinkomen minstens 45 keer de netto huur per maand zijn. Er is geen maximum jaarinkomen vastgesteld bij vrije sectorwoningen. Een eventueel tweede inkomen telt hierbij voor 100% mee. Bij het bruto SV jaarinkomen dien je je vakantiegeld en een vaste 13e maand op te tellen. Variabele inkomsten tellen niet mee. Je hoeft geen documenten aan te leveren, want wij werken met Qii huurpaspoort.

 Rekenvoorbeeld:

 De netto* huurprijs is €800 per maand. Je moet dan minimaal 45 x €800 = €36.000 bruto per jaar verdienen.


 * De netto huur is de huur zonder servicekosten, gas en elektra. Servicekosten zijn kosten voor extra diensten. Zoals schoonmaak, onderhoud van de tuinen en de glasverzekering. De hoogte van de servicekosten verschilt per woning. In een flat betaal je bijvoorbeeld meer dan in een eengezinswoning. Het bedrag dat je betaalt is een voorschot. Aan het einde van het jaar berekenen wij hoeveel geld je terugkrijgt of moet bijbetalen.