Toewijzing & HuurVoorrang

Wil jij een woning huren? Doorloop dan alle stappen. We vertellen je hier hoe het werkt, wat je moet doen én wat je van Mitros Middenhuur kunt verwachten. Kijk ook eens goed naar de regels voor HuurVoorrang, want misschien kom jij hier wel voor in aanmerking!

HuurVoorrang

Huur jij nu een woning via sociale huur, dan maak jij kans op HuurVoorrang. Zo schuif jij door naar een middenhuurwoning en komt er een plekje vrij voor iemand die een sociale huurwoning zoekt. Bij het toewijzen houden we deze volgorde aan:

 1. Sociale huurders in de gemeente Utrecht en Nieuwegein
 2. Sociale huurders binnen het werkgebied van Woningnet Regio Utrecht (U16 SRWU)
 3. Andere sociale huurders
 4. Andere geïnteresseerden

Reageer jij dus op een woning met HuurVoorrang én woon je nu in een sociale huurwoning in de gemeente Utrecht, dan krijg jij dus het meeste voorrang. Er gelden wel een paar spelregels.

Spelregels HuurVoorrang

 • Je hebt 1 week de tijd om te reageren op een woning met HuurVoorrang. Dit doe je met een Qii huurpaspoort. Hoeveel tijd is er nog? Bij de woning op de website staat een aftelklok.
 • Je huurt nu een zelfstandige huurwoning. Ben je huurder van een onzelfstandige huurwoning, dan kom je niet voor HuurVoorrang in aanmerking.
 • Krijg jij een woning toegewezen? Dan laat je je huidige sociale huurwoning leeg achter.
 • Gelijke geschiktheid? Dan krijgt het huishouden met het laagste inkomen voorrang. De minimale inkomensnorm geldt nog wel.
 • Bij HuurVoorrang geldt geen inkomensplafond. Wij willen juist stimuleren dat mensen kunnen doorstromen naar een middenhuurwoning.


Mitros behoudt altijd het recht om niet alle woningen met HuurVoorrang aan te bieden en om in afwijking van de spelregels toe te wijzen.

In 5 stappen naar jouw huurwoning

Wat kan je verwachten? Ben jij op zoek naar een woning? Doorloop dan deze stappen!

 1. Ontdek het aanbod
  Kijk bij het aanbod en ontdek welke woningen beschikbaar zijn. Je ziet hier ook welke woningen met HuurVoorrang verhuurd worden.

 1. Reageer met Qii huurpaspoort
  Heb je een woning gevonden? Maak dan een Qii huurpaspoort [linken naar pagina Qii huurpaspoort] aan. Zo verzamel je al jouw gegevens handig op één plek.

 1. Kom bezichtigen
  Word jij geselecteerd voor een woning, dan bellen wij je persoonlijk. Je krijgt dan de mogelijkheid om te komen bezichtigen. Dit doe je meestal bij de huidige huurder. Zo kun je meteen bespreken of er spullen zijn die je over wilt nemen.

Let op: wij krijgen op onze woningen dusdanig veel reacties, dat wij niet iedereen persoonlijk te woord kunnen staan. Zodra een woning aan een kandidaat is toegewezen, krijgen alle andere kandidaten bericht via Qii huurpaspoort. Het heeft dus geen zin om zelf contact met ons op te nemen.

 1. Teken de huurovereenkomst
  Tijdens de bezichtiging bepaal je of je de woning accepteert. Ben je enthousiast? Laat dit dat zo snel mogelijk aan de verhuurmakelaar weten. Bij meerdere kandidaten vindt er mogelijk een loting plaats. Is de woning voor jou? Dan laat de verhuurmakelaar dat op korte termijn aan je weten en kun je de huurovereenkomst ondertekenen. Dit gebeurt digitaal. 

Wij kennen geen administratiekosten of waarborgsom, wel moet de eerste huurbetaling altijd voor de sleuteloverdracht bij ons binnen te zijn. Hierna wordt de huur via automatische incasso afgeschreven.

 1. Sleuteloverdracht & verhuizen
  Gefeliciteerd! De woning is van jou. Je ontvangt de sleutel van de verhuurmakelaar en inspecteert samen de woning. Hiervan wordt een digitaal opleveringsrapport gemaakt. 

Nu is het tijd om te gaan klussen, verhuizen en inrichten. Wij wensen je heel veel woonplezier.